CNN TÜRK’E 12 EYLÜLÜ 2 YALOVALI ANLATTI

HomeGündemSiyaset

CNN TÜRK’E 12 EYLÜLÜ 2 YALOVALI ANLATTI

Yalovalı Doç. Dr. Furkan Kaya ile Gazeteci Bülent Güler, CNN TÜRK'te Hafıza-i Beşer Programı'nın Konuğu Oldu.

BAŞKAN TUTUK’UN 17 AĞUSTOS MESAJI
TUTUK, SANAYİ SİTESİ ESNAFINI ZİYARET ETTİ
HALKLA İÇ İÇE BİR BAŞKAN

CNN Türk Hafıza-i Beşer programında, Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Furkan Kaya ile Gazeteci Bülent Güler, Demokrasinin kara lekesi 12 Eylül 1980 Darbesi’ni anlattı.

Siyasi ya da toplumsal bir olayı, bir kavramı, bir ismi sordukları Hafıza-i Beşer programında, haftanın konusu olan 12 Eylül 1980 Darbesi ve yaşananları 2 Yalovalı ismin anlatımıyla CNN Türk ekranlarında izlendi.

 

80 Darbesini Biliyor muyuz?

12 Eylül 1980 günü Türk Silahlı Kuvvetleri, General Kenan Evren önderliğindeki bir darbeyle hükümeti ele geçirdi. Darbenin ardından Anayasa askıya alındı ve Milli Güvenlik Konseyi ülkenin kontrolünü ele aldı. Siyasi partiler dağıtıldı ve tüm siyasi faaliyetlere yasak getirildi.
Darbe geniş çapta insan hakları ihlallerine yol açtı. Bu da aralarında aktivistler, gazeteciler ve rejime tehdit olarak algılanan herkesin gözaltına alınması, işkence ve hapis cezası almasına neden oldu.

 

12 Eylül 1980 Darbesi Ne Kadar Hatırlanıyor?

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Furkan Kaya, 12 Eylül sabahında çok ciddi tutuklamalar gerçekleştiğinin altını çizerek, “Binlerce insan gözaltına alınıyor. Aynı şekilde hapislere atılıyor. Birçok aydın, gazeteci, yazar hapislere atılıyor. Kimisi ülkeyi terk ediyorlar, sınır dışı ediliyorlar, vatandaşlıktan çıkarılıyorlar. Dergiler gazeteler kapatılıyor.” şeklinde konuştu.

Kaya, “Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Alparslan Türkeş, Bülent Ecevit ve bunlar eşleriyle beraber Hamza Koya, Zincir Bozana gönderildiler. Orada göz hapsine alındılar. Siyasi yasaklı hale getirildiler.” ifadelerini kullandı.

 

“Acaba bizlere de sıra gelecek mi?”

Askeri darbe öncesinde yaşanan olayları anlatan Gazeteci Bülent Güler, “Arkadaşlarımızın tek tek yakalanması, içeriye alınması tabi bizleri de tedirgin etti. Acaba bizlere de sıra gelecek mi? diye bir tedirginlik yaşadık. Çünkü dışarıda askerler kapıdan dışarı bakmamıza bile izin vermiyorlardı. Hemen içeri girin diye.

Arkadaşlarımdan da birçoğu yakalanıp İstanbul’da zannedersem Selimiye’ye götürüldü. Orada işkence gördüklerini daha sonrada dinledik.” şeklinde konuştu.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0