YALOVA AÇIKLARINDA BİN 700 YILLIK TARİHİ ESERLER GÜN YÜZÜNE ÇIKARILDI

HomeGündem

YALOVA AÇIKLARINDA BİN 700 YILLIK TARİHİ ESERLER GÜN YÜZÜNE ÇIKARILDI

Yalova Emniyet Müdürlüğü Deniz polisi tarafından 200 metre açıklıkta ve yaklaşık 20 metre derinlikte ulaşılan 10 farklı amfora ve tarihi eser kalıntıları Yalova Müze Müdürlüğü'ne teslim edildi.

YASMEK KURSLARI İÇİN KAYITLAR BAŞLADI!
HALKLA İÇ İÇE BİR BAŞKAN
TUTUK, İSTANBUL MİLLETVEKİLİ ATAŞ’I YÜRÜYEN KÖŞK’TE GEZDİRDİ
Uzmanların ilk bulgularına göre 9-12 yüzyıllarına ait olabileceğini öne sürülürken, Dalgıçlar batık gemiyi Yalova nın 200 metre açıklarında 20 metre açıklarında buldu. Batıktan 10 Ampora çıktı. Yetkililer geminin denizin altında bozulmuş olarak yattığını belirtti. Deniz altında bulunan 10 ampora ile birlikte yapılan bilgilendirme toplantısına Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, Ak Parti Milletvekili Meliha Akyol, Belediye Başkanı Mustafa Tutuk,  İl Emniyet Müdür Salih Gözüm, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin ve çok sayıda dalgıç katıldı.
Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, bu keşfin özellikle Yalova ve ülke tarihi için çok önemli olduğunu belirtirken, Bursa Uludağ Üniversitesi Sualtı Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Serkan Gündüz’de yapılan çalışmalar hakkında açıklamada bulundu. 200 metre açıklıkta ve yaklaşık 20 metre derinlikte ulaşılan 10 farklı amfora ve tarihi eser kalıntıları Yalova Müze Müdürlüğü’ne teslim edildi.
Yalova Valiliğinden yapılan açıklamada “Yalova İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı deniz polisi ekiplerinin sualtında bir grup testi görüldüğünü bildirmesi üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 10.08.2023 tarih ve 4072415 sayılı yazısına istinaden 12.08.2023 tarihinde Yalova Müze Müdürlüğü Başkanlığında Bursa Uludağ Üniversitesi Sualtı Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Serkan Gündüz’ün bilimsel koordinatörlüğünde, Kocaeli Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Uzmanları ile Yalova Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü’nde görevli Polis dalgıçların katılımı ile sualtı tespit ve inceleme çalışmalarına başlanmıştır.” denilerek şöyle devam edildi. ”Çalışmalar Yalova İl Kültür Turizm Müdürü Ziya Karatekin, Yalova Müze Müdürü Ali Sinan Özbey, Yalova Müze Müdürlüğü Arkeolog Melih Kaya,  Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Arkeolog Onur Kamiloğlu ve Arkeolog Alper Serhan Daltekin ve Bursa Uludağ Üniversitesi Sualtı Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Serkan Gündüz’ün bilimsel koordinatörlüğünde, Yalova İl Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü’nde görevli dalgıçlar ile birlikte gerçekleştirilmiştir. Profesyonel su altı fotoğrafçısı Sedat Türkmen de çalışmalara destek vermiştir.Öncelikli olarak su altına gönderilen şamandıralar ile yüzeyden tekne ile her bir grubun koordinatları alınmıştır. Daha sonra profesyonel kameralar ile görsel belgeleme gerçekleştirilmiştir. Su altında yaklaşık 40 metrelik bir alan içerisinde 10 farklı noktada amphora, ahşap parçaları ve balast taşları tespit edilmiştir. Özellikle antik dönem gemilerinde gemilerin balast taşı olarak çay taşlarının kullanıldığı bilinmektedir. Amphoraların Günsenin (Ganos), Tip1 formunda olup M.S. 9.-13. yüzyıl arasında ticarette yoğun olarak kullanıldığı bilinmektedir. İlerleyen zamanlarda bilimsel araştırmalar ve sualtı kazıları ile alanda daha kapsamlı çalışmaların yapılması planlanmaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. ”

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 1