Merkez üssü Düzce olan 5,9 büyüklüğündeki deprem Yalova’da da hissedildi. Yaşanan deprem sonrası kentsel dönüşümün önemi bir kez daha ortaya çıktı.
“23 YILDIR ÇÖZÜLEMEYEN SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN ADIM ATTIK”
Yalova’da yıllardır dile getirilen ancak bu konuda bir türlü adım atılamayan Kentsel Dönüşüm çalışmalarını başlattıklarını hatırlatan Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, “Yalovamızı olası büyük depremlere hazırlıyor, yaptığımız girişim ve çalışmalarla güvenli bir kent inşa etmeye çalışıyoruz. İmar Planı Revizyonu çalışmalarını başlattık. Bu çalışma ile yapılar kat adetlerine göre yenilenebilecek. 23 yıldır Yalova’da çözülemeyen sorunun çözümü için çalışma yürütüyoruz. Bağlarbaşı Mahallesi’nde yıkım çalışmalarımız da hızla sürüyor. Şehrimizi olası büyük depremlere yine biz hazırlıyoruz” dedi.
“GEREKLİ ADIMLARI ATTIK”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından riskli alan ilan edilen Bağlarbaşı Mahallesi’nde TOKİ iş birliği ile 100 dönümlük alanda kentsel dönüşüm çalışmalarını başlattıklarını belirten Başkan Vekili Tutuk, mahallede binaların yıkımını ivedilikle sürdürdüklerini söyledi.
Başkan Vekili Mustafa Tutuk, “17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde Yalova’da büyük acılar yaşadık. Bu acıların tekrar yaşanmaması adına göreve gelmemizin ardından uzun yıllardır süren kentsel dönüşüm sorununu çözmek için gerekli adımları attık. Süreç olumlu bir şekilde ilerledi ve bu doğrultuda mahallemizde yıkım çalışmalarını ivedilikle sürdürüyoruz. Yalova Belediyesi olarak güvenli bir kent inşa etmeye çalışıyoruz. Yalova, deprem kuşağı üzerinde yer alan bir il. Bizlerin de öncelikli görevi vatandaşlarımızın can güvenliği. O nedenle bir an evvel konutları tamamlamak ve vatandaşlarımıza teslim etmek arzusundayız” şeklinde konuştu.
“İMAR PLANI REVİZYONLARINI ETAP ETAP TAMAMLIYORUZ”
Yalova genelinde eski binaların dönüşümü konusunda büyük bir adım attıklarını da söyleyen ve İmar Planı Revizyonlarını etap etap tamamladıklarını bildiren Tutuk, 23 yılın ardından bu sorunun çözüldüğünü bildirdi.
Başkan Vekili Tutuk, “Büyük Marmara Depremi’nin üzerinden geçen yılların ardından depremin değil uygunsuz yapıların ve yapılaşmaların öldürdüğünü gördük. Bizler bu bilinçle göreve geldiğimiz ilk günden itibaren kentsel dönüşüm üzerinde çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Şehrimizde 1999 depremi öncesi yürürlükteki plana göre ruhsat almış yapılar, günümüzdeki plan şartlarına göre eski kat adetlerine göre yapılaşamamaktaydı. Bu da depreme karşı dayanıksız yapıların dönüşmesini güçleştirmekteydi. Bu sorundan hareketle; yaklaşık 23 yıldır çözülemeyen sorunun çözümü için adım attık. Merkez mahallelerimizden başlamak üzere imar planı revizyonlarımızı etap etap tamamlıyoruz” dedi.
BAHÇELİEVLERDE YENİ PLAN ŞARTLARINA GÖRE RUHSAT VERİLMEYE BAŞLANDI
Bahçelievler Mahallesi İmar Planı Revizyonu’nun tamamlandığını ve Bahçelievler Mahallesi’nde yeni plan şartlarına göre ruhsatların verilmeye başlandığının müjdesini de veren Başkan Vekili Tutuk, “Rüstempaşa, Fevziçakmak ve Süleymanbey Mahalleleri’ni de kapsayan ikinci etap imar planı revizyonumuz askıdan indi. İtirazların görüşülüp kesinleşmesinin ardından bu bölgede 1995 planındaki kat adetleri baz alınarak, yapılar ruhsatlı oldukları kat adetlerine göre yenilenebilecekler. İmar planı revizyonu çalışmalarımız diğer mahallelerimizde de devam etmekte olup, merkez mahallelerinde başlayan depreme güvenli yapılara dönüşümün, tüm Yalova için yıllardır çözülemeyen sıkıntının giderilmesi adına olumlu bir adımdır. İnşallah kentsel dönüşümde Yalovamızın çok başarılı olacağı kanaatindeyiz” diye konuştu.
COMMENTS