2025 GENEL TARIM SAYIMI BAŞLADI

HomeGündem

2025 GENEL TARIM SAYIMI BAŞLADI

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı iş birliğiyle yürütülecek olan 10 Mayıs 2025 tarihli ve 32896 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2025/7 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile resmiyet kazanan Genel Tarım Sayımı başladı.

BAŞKAN GÜREL TBB SEÇİMLERİNDE İMAMOĞLU İLE BİR ARAYA GELDİ
FAZLACA:’’ALTINOVA’MIZA HAYIRLI OLSUN’’
ÇİFTLİKKÖY BELEDİYESİ’NİN WHATSAPP HATTI HİZMETE GİRDİ

Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge4 Müdürlüğü tarafından, İl/İlçe Sayım Bürolarında görev alacak Tarım Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlüğü personeli ile TÜİK Proje Personellerine (Anketör) 10.07.2025 ve 11.07.2025 tarihlerinde Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde iki gün süre ile eğitim düzenlendi.
Genel Tarım Sayımı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK iş birliğinde, iki aşamada yapılacak. Planlanan tarım sayımının ilk bölümü kapsamında, Bakanlık tarafından mevcut kayıtlarda yer almayan tarım arazilerinin tespit ve kayıt altına alınması işlemleri büyük oranda tamamlanırken, ikinci aşamada ise ilk bölümde tespiti yapılan tarımsal işletmeler ve tarımsal alanlar çerçeve olarak kullanılacak. Söz konusu aşamalara ilişkin detaylı veriler, “tamsayım” yöntemiyle derlenecek.
Beyan Edilen Verilerin Tutarlılığı Anlık Kontrol Edilecek
İdari kayıtlarla birleştirilerek yapılacak sayımda, tarımsal işletmeler randevu usulü ile sayım bürolarına davet edilecek. Yüz yüze görüşme yöntemi ile verinin derlenmesi ana yöntem olacak.
Bu yöntem, anket yapılacak kitlenin büyüklüğü, ikamet ve tarımsal faaliyet yerlerinin farklı olması, kırsal nüfustaki azalma gibi hususlar dikkate alınarak, uluslararası standartlar, Akademik Danışma Kurulu, Tarım ve Orman Bakanlığı ve diğer ilgili kuruluşlarla yapılan istişareler sonucunda belirlendi.
Tarımsal işletmeler tarafından beyan edilen bilgilerin idari kayıtlardaki veriler ile tutarlılığı anlık kontrol edilecek. İsteyen tarımsal işletmeler, e-devlet kimlik doğrulama yoluyla kendi anketlerini sayım bürolarına gelmeden internet sitesi üzerinden de doldurabilecek.
5 Binden Fazla Personel Sayım Sürecinde Görev Alacak
İl ve ilçelerde mülki amirlerin başkanlığında, kurulum süreci devam eden “İl ve İlçe Sayım Komiteleri”, sayım sürecinin koordinasyonunu sağlayacak. Sayım Komitelerine bağlı çalışmak için tüm ilçelerde ve büyükşehir statüsünde olmayan 51 ilin merkez ilçelerinde olmak üzere, 973 sayım bürosu kurulacak.
Sayım bürolarında, bir kısmı Tarım ve Orman Bakanlığı personeli olmak üzere, yaklaşık 3 bin 800 personel görev alacak. Tarım sayım seferberliği süresince ise telefon operatörleri ile TÜİK merkez ve taşra teşkilatındaki teknik personeller dahil olmak üzere toplamda 5 binden fazla personel görev yapacak.
Yalova genelinde de gerçekleştirilecek sayım çalışmalarında 18 personel görev yapacak ve tüm çiftçilerden veri toplanacak. Sayım kapsamında 300’den fazla veri değişkeni incelenecek. Arazi büyüklüğü, ürün çeşitliliği, hayvancılık faaliyetleri ve makine parkı durumu gibi başlıklar araştırma konuları arasında yer alacak.
Bitkisel ve/veya hayvansal üretim yapan tüm tarımsal işletmelerin (hanehalkı, şirket, kooperatif vb.) dahil edileceği sayım sürecinde, vatandaşlara SMS yoluyla davetler gönderilecek. Ayrıca isteyen çiftçiler e-Devlet üzerinden online olarak soru formunu doldurabilecek.
Çiftçilerden İstenecek Bilgiler
Tarımsal işletmelerin temsilcilerinden, tarımsal işletme tasarrufundaki parseller, hayvancılık, tarımsal alet ve makine başlıklarındaki veriler talep edilecek. Tarımsal işletmelerden bitkisel üretim için kullanılan tüm parsellere ilişkin bilgiler, fiilen bitkisel üretim yapılmayan üzerinde ahır, samanlık gibi işletme binaları ile kavaklık, koruluk, taşlık gibi alanların yer aldığı diğer parseller, varsa traktör ve biçerdöverlerin plakaları, sahip olunan ya da kullanılan tarımsal alet ve makinelerin listesi de talep edilecek.
Bu verilerin yanında iş gücü, toprak yönetimi, ekonomik yapı, gübre kullanımı gibi pek çok alana ilişkin örneklem çalışmaları da 2026 yılında gerçekleştirilecek. Tarım sayımı programının veri derleme süreci, tüm tarımsal işletmelerden “tamsayım” olarak derlenecek.
Yasal Dayanak Ve Yükümlülükler
10/11/2025 tarih ve 54259 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu gereği sayıma katılım zorunlu olup, bilgilerini vermeyen, hatalı veya eksik beyanda bulunan işletmelere idari para cezası kesilecek.
Sayım kapsamında derlenen veriler istatistiki amaçlar dışında kullanılmayacak, üçüncü kişilerle ya da idari, adli, askeri hiçbir makam veya kuruluşla paylaşılmayacak.
Veri derleme sürecinin, temmuzda başlayıp, 31 Aralık’ta bitirilmesi hedefleniyor. 2026 yılı içinde sayımın örneklem bölümünün devam etmesi öngörülürken, temel sonuçların 2026 yılının ikinci yarısında yayımlanması planlanıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, TÜİK ve ilgili tüm kurumların iş birliğiyle yürütülecek sayımın; gıda ve tarım politikalarının doğru planlanmasına, sürdürülebilir üretimin desteklenmesine ve kaynakların etkin kullanılmasına önemli katkılar sunması bekleniyor.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: